1.9.05

Наградите


Днес е 1 септември, годишнината от началото на Втората световна война.
Малка рекапитулация по този повод:

Германските парашутисти са наградени общо с 134 рицарски кръста за периода 1940.1945 година. За кампанията на Запад са получени 24 кръста, за Крит 27.
От 134 кръста, 15 са с дъбови листа, 5 с дъбови листа и мечове и един с мечове и диаманти.

Подполковник Фридрих Август Фрейхер фон дер Хейдте



617 носител на Дъбовите листа към Железния кръст

Роден:30-ти март 1907, в Мюнхен

Починал: 7-ми юли 1994

Може би един от най-интересните парашутни командири на Германия през Втората световна война, командвал в Крит, Африка, Русия, Нормандия, Холандия и Ардените.

През април 1925 година постъпва като кадет първо в 19 пехотен, а после в 18 кавалерийски.

През 1927 година постъпва като студент по право в Университета в Инсбрук, а после по външни отношения в Берлин. През 1934 година е обвинен в сбиване с нацисти и постъппва за да се спаси от гестапо в 15 кавалерийски полк. Произведен в лейтанант, формира бронеизтребителна рота в частта си. В 1938-39 година слуша лекции в Генералщабната академия и се завръща в частта си при започването на войната.

През 1940 година е I-ви офицер в щаба на 246 пехотна дивизия, получава два железни кръста в кампанията на Запад. На 1 август постъпва в Луфтвафе, като командир на парашутна бронеизтребителна рота в 3-ти парашутно-стрелкови полк. На 25 октомври 1940 е произведен капитан и на 10 декември получава командването на първи батальон на същия полк .

За Критската операция фон дер Хейдте получава Рицарски кръст на 9 юни 1941 г. През септември батальонът му, заедно с трети преносим щурмови батальон е прехвърлен край ленинград, в състава на 18-та армия. Капитанът е ранен от шрапнел. Батальонът претърпява значителни загуби и през януари 1942 е преименуван на 2-ри батальон Льор.

През юли частта е прехвърлена в Африка, като част от бригадата на генерал майор Херман Бернхард Рамке. Батальонът е подчинен на италианската дивизия "Болоня". Майор фон дер Хейдте се присъединява към него след отстъплението от Ел Аламейн, но не стига до тунис, тъй като се разболява от дезинтерия.

През пролетта на 1943 хейдте е назначен за I-ви офицер в щаба на 2-ра парашутна дивизия в Бретан. Дивизията е прехвърлена край Рим, където разоръжава италианците през септември. При атака срещу остров Елба, самолетът на фон дер Хейдте катастрофира и той е сериозно ранен отново. Лежи в болница четири месеца.

В началото на 44-та получава командването на 6 парашутно-стрелкови полк край Париж. За 6-ти юли са предвидени маневри на полка в Бретан. Десантът на съюзниците сварва парашутистите в разположението на 84-ти корпус. фон дер Хейдте се укрепява в град St Comb du Mont и го отбранява от американските десантчици. След едномесечна съпротива, полкът му се изтегля към St Lo, а после е сред обкръжените при Фалез. Загубите са големи, така че парашутистите са изтеглени през септември на преподготовка и допълване в Германия. Почивката трае около месец след, което 6-ти парашутен е прехвърлен на белгийско-холандската граница и включен в състава на Първа парашутна армия. Отбранителните действия продължават до декември с променлив успех.

През декември фон дер Хейдте е назначен командир на специална бойна група с неговото име, състояща се от 5 роти парашутисти, една от които с тежко въоръжение, сигнален и пионерен взвод, за да отворят пътя към малмеди в рамките на Арденската офанзива. Операцията е наречена Щьосер и е последния германски оперативен парашутен десант във Втората световна война. През нощта на 16 срещу 17 декември 100 Юнкерса стоварват в широк район десантчиците с руски парашути. Десанта не успява да постигне целите си, Хейдте разделя парашутистите си, които на групи от по 3-4 опитват да достигнат позициите на 6 танкова армия, която така и не успява да пробие толкова на запад. Фон дер Хейдте е пленен на 24 декември. Срещу него са повдигнати обвинения за военни престъпления, но не са доказани. Освободен е от военнопленически лагер през 1947 година. След войната се занимава с икономика, макар че е произведен в генерал майор от запаса.

30.8.05

7.Въздушна дивизия - състав и структура


След като е ранен в Холандия, Генерал майор Щудент е замемен за кратко от генерал майор Путцер.
7-ми парашутно-артилерийски дивизион - Халберщат – капитан Боде
7-ми парашутен бронеизтребителен дивизон - Залцведел – капитан Шмиц
7-ми парашутен ФЛАК батальон - Кедлинбург – капитан Байер
7-ми парашутен санитарен дивизион - Бранденбург – Оберполеви лекар д-р Берг
7-ми въдушен сигнален дивизион - Брауншвайг – капитан Хоппе
7-ма транспортна рота - Гарденлеген – капитан Рохлоф
Разузнавателен ескадрон - Гослар – Оберлейтенант Ламперсдьорфер
Въздушно-транспортна ескадрила - Берлин – капитан Шьофер
Парашутен картечен батальон - Гарденлеген – капитан Шулц
Парашутен пионерен батальон - Десау - капитан Либах

Щурмови дивизион Кох е разгърнат в Преносим Щурмови полк, под командването на полковник Миндл.

I.Батальон - Хилдесхайм – майор Кох
II Батальон - Гослар – капитан Стенцлер
III Батальон - Халберщат – майор Щербер
IV Батальон - Хелмщет – капитан Герике

1. Парашутно-стрелкови полк
Щаб - Стендал – Полковник Брауер
I Батальон - Стендал – майор Валтер
II Батальон - Тангермюнде – капитан Бургхард
III Батальон - Гарделеген– майор Шултц
13. Гранатохвъргачна рота - Стендал – Оберлейтанант Хертрих
14. Бронеизтребителна рота - Стендал – капитан Грашмел

2. Парашутно-стрелкови полк
Щаб - Берлин -Рейникендорф- полковник Щурм
I Батальон - Берлин – капитан Крох
II Батальон - Берлин – капитан Петцьонка
III Батальон - Берлин – капитан Видеман
13. Гранатохвъргачна рота - Берлин - ?
14. Бронеизтребителна рота - Берлин - ?

3. Парашутно-стрелкови полк
Щаб - Брауншвайг – полковник Хейдрих
I Батальон - Волфенбутел – капитан фон дер Хейдте
II Батальон - Брауншвайг – майор Дерпа
III Батальон - Магдебург – майор Хейлман
13. Гранатохвъргачна рота – капитан Хелмболт
14. Бронеизтребителна рота – Оберлейтенант Гюнтер
Парашутнострелкови допълняющ Батальон.1 - Стендал – майор фон Кумер Парашутнострелкови допълняющ Батальон.2 - Хелмщед – майор фон Карнап
Парашутна школа .1. - Стендал – Оберлейтенант Зирах
Парашутна школа. 2. - Витщок – майор Примус
Парашутна школа. 3. - Брауншвайг Бройтцен- капитан Фогел

Към тези части трябва да се добавят и дивизионния щаб, мотоциклетен взвод, парашутно отделение на въздушната полева жандармерия.

28.8.05

Орелът срещу Саламандъра


или операция Меркурий по въздух, суша и вода

Закси фон Данитц

Орелът, преди да излети:

Гьоринг подтиква Щудент към осъществяването на операция "Меркурий" като PR акция за възобновяване на помръкналата слава на Luftwaffe, след неуспешната "Битка за Англия". IX-ти въздушен корпус започва сформирането и подготовката си в зимата на 40 година, като се мисли преди всичко за щурмови действия срещу Британия или Малта. В планирането на действията, типично за германския начин на структуриране на задачи, залягат конкретни цели като фортовете на Дувър, Белфаст и летищата на Ла Валета и тренировките се провеждат в "условия близки до действителните" в десантния център в Браушвиг. Специално I-ви Flieger полк на 7-ма дивизия има вече боен опит, получен при успешно протеклите атаки при Швинемюнде, Хага, Тронхайм и Осло, канала Алберт и Коринт. Дивизията, единствената по рода си, има 14 400 души личен състав, разпределен в 3 парашутни и един преносим полк. Сред парашутистите са идеологически и спортно свръх подготвени отличници от лагерите на Хитлерюгенд, доброволци- идеалисти от средите на аристокрацията и … целият олимпийски отбор по бокс на Германия. В корпуса е включена 5-та дивизия планински стрелци с численост малко над 12 000, част от която трябва да бъде пренесена по въздух, а друга да достигне острова по море. 600 транспортни тримотори Junkers 52 и осемдесет товарни глидера са предназначени за стоварването. Острието на атаката е 1 батальон на първи парашутно-щурмови полк, който трябва да се стовари в авангард с подкрепата на няколко леки танка от 5 танкова дивизия край Малеме, източно от нос Спата, директно в района на най-важното летище на Крит. Бойната авиация за операцията е 280 тактически бомбардировача, 150 Щуки и 200 изтребители под командването на генерал Александър Льор.
Планът за атаката залага на два фактора - решителност и масираност. За първите 4 часа от десанта трябва да бъдат окупирани 3 силно защитени летища от около 5 хиляди парашутисти, за следващите 24 часа на острова трябва да бъдат прехвърлени общо 22 000 души и оперативните цели да бъдат постигнати. В действителност тази "критична маса" както и поставените задачи са изпълнени и то само в един пункт едва на 120-тия час от операцията.

Маори в окопите:

Курт Щудент разчита, че дори войските на противника в районите на стоварванията, а това са Малеме, Ретимо и Хераклион, да са по-многобройни, качествата на неговите парашутисти и устремът на атаката, поддържана през цялото време от авиацията, ще натежат за няколко часа на везните на победата. Преценката му е действително точна. Само една редовна британска бригада е прехвърлена от Египет в Крит и има това, което германците наричат kampffahig - боен дух. Останали, включително и двете бригади новозеландци и австралийската пехота са бегълци от континентална Гърция. Два пъти носителят на Кръста Виктория Чарлз Уфам описва войските на Империята така:"Това беше типична "скалъпена" кампания. Имахме минохвъргачки без тепсии в основата, оръдия Викерс без триноги, картечници без боеприпаси. " Въздушната отбрана е още по-зле: 17 изтребителя Hurricane и десетина Gladiator. Гръцката армия има по няколко патрона на пушка. Командването е поверено на легендарният "Саламандър" - новозеландския генерал-майор Бърнард Фрейбърг. Британците обаче са предупредени от своето разузнаване за подготвяната атака, а благодарение на "Ултра"- разкодирането на германските шифровани заповеди, знаят и подробности от плана на врага.
Край Малеме са съсредоточени 21, 22 и 23 "маорски" новозеландски батальони с няколкото танка и три добре окопани батареи, насочени към пистата...

Sprung nach Kreta

Скокът в Крит, наистина се оказва скок в тъмното за германските парашутни войски.
Въздушно-десантните теории на Щудент не намират плодородна почва на критски терен и в среща с новозеландската упоритост.
Лейтенант В.Б.Томас от 23 -ти "маорски" е сред първите, които забелязват германците:
"Загледан в ранно-утринното, синьо, критско небе, над хълма покрит с зелени маслинови дръвчета, те изглеждаха като парад от кукли на конци, оцветени в червено, сиво, черно и жълто и отчаяно опитващи се да управляват своите бели парашути. В същия момент аз се опасявах, че тези смешно изглеждащи фигурки са най-ужасния ми кошмар, който ще повтори отново всичко, което преживяхме в Гърция."
Германските парашутисти скачат в групи по 12, с примитивни парашути, трудни за управление и с оръжия в отделни контейнери. Другарите им от глидерите, в групи по 15 с тежкото въоръжение пък се опитват да се приземят направо на пистата. Вятърът изиграва лоша шега на много от тях. Останалото е дело на новозеландците. Те обстрелват врага във въздуха. 16 караулни в центъра на Малеме застрелват в първия час 110 парашутисти. Загубите на първи полк в първите часове са смразяващи. Рота от 3-ти батальон губи от 126 души състав, 112 убити. От 600 бойци в батальона, 400 са мъртви до обед. Само 100 човека от I-ви преносим батальон остават на крака при десанта с планерите. II-ри батальон понася още по-тежки загуби. Единствено командира на IV-ти батальон капитан Валтер Герике (преживява и войната и командва парашутната западногерманска дивизия като генерал от НАТО) остава жив среден команден кадър за да организира продължаването на щурма на земята. В село Модион, гръцкото население със селскостопански сечива се включва в сражението. Германците не са с по-добро снаряжение. В ръцете им в повечето случаи са само десантни сгъваеми ножове и сапьорни лопатки. Първи парашутно-щурмови полк, смятан за елита на германската армия, за няколко часа сражение губи, само убити, 50 % от личния си състав, а не постига нищо!
Положението не е по-добро и в другите райони на стоварване. Единствения успех в този ден е постигнат край най-голямото пристанище на острова, Суда, където няколко глидера със стотина десантника превземат позициите на артилерията над града с изненада, избивайки 180-те британци персонал. Тук обаче загива командира на дивизията Сушман, при катастрофа с глидер. Градът е овладян от командирът на III преносим батальон, по-късно историк на тази кампания, аристократ, интелектуалец(професор по икономика) и стихиен антинацист, барон фон дер Хейдте.
Първият ден от първата парашутна операция в историята не завършва утешително за командващия Щудент, който все още не е напуснал апартамента си в хотел Великобритания в Атина. Хиляди негови войници лежат мъртви сред хълмовете и маслиновите гори на Крит. Картата, в която той се взира час по час не вещае нищо утешително. А най-големите загуби са точно в района на основната атака. И тук, както толкова пъти в световната история на войните и битките, едно неконвенцинално решение спечелва сражението.
Отличните резултати от отбраната на новозеландците карат командирът им в района на Малеме подполковник Андрюс да задържи хората си на позиция и да не контраатакува и довърши омаломощения си враг. И ако Андрюс взима лошо решение поради добри причини, Щудент обратното взима абсолютно правилно и успешно решение поради невероятно непрофесионален подход. Правило, догма, закон отпреди Клаузевиц е, че неуспешна атака не се поддържа с резерви. Германският парашутен теоритик решава обаче да не променя плана и да хвърли последните си козове, планинските стрелци в окото на бурята, летището на Малеме. Призори около 50 транспортни самолета, под съсредоточения огън на маорите, стоварват 2 батальона от 100-тния планиско-стрелкови полк на пистата. Въпреки ужасяващите загуби на хора и машини, егерите, които както и парашутистите, гледат на себе си като на елит, консолидират германските позиции край летището и създават безопасен периметър около него. Фрейбърг заповядва контраатака на следващия ден, но вече е късно. Следват тридневни сражения около селото Галата, на три пъти превземано от германците. Същевременно, техния брой е увеличен до необходимото за общо настъпление. На 26 май Фрейбърг е принуден да поиска от командващия британските сили в Близкия Изток генерал Уейвил разрешение за евакуация. До 1 юни 18 хил. британски и съюзнически военнослужещи са транспортирани от Крит до Египет и Кипър под непрестанните удари на германската авиация.

Имаше ли смисъл:

В деня 20 май, когато следобед става ясно в германските щабове какви са последствията от яростната им атака срещу Крит, фюрерът държи по-телефона една от първите си, но типични по-късно за него истерични речи на свой генерал, в случая на Щудент: "Крит доказва, че дните на парашутистите свършиха. Парашутното оръжие зависи от изненадата. Сега нея вече я няма!"
И наистина , германските парашутисти са ранни предтечи на британските и американските десантници от заключителния етап от войната. По-късно съюзниците имат успех при парашутни десанти и в Сицилия, и в Нормандия, почти винаги заради изненадата, и винаги като пазят своите парашутисти от пряка атака над силно охранявани обекти.Въздушно-десантните операции се провеждат при това в тясно взаимодействие и сътрудничество с морски и сухопътни действия. И чак когато тази успешна тактика е заменена с щурм на вражески мостове, в стил "Крит",, както е при Арнем, отново неуспеха спохожда парашутистите. Като цяло страшната 7-ма въздушна дивизия е можела със специалната си подготовка и екипировка да бъде много по-успешна в широките простори на Близкия Изток и Арабия. Тя е можела да донесе на Германия победи в Сирия, Месопотамия и дори Персия. Вместо това тя е хвърлена в безмилостен щурм срещу Крит, факт който я елиминира като боеспособно съединение. Последвалите германски парашутни дивизии, въпреки гръмките си названия и успехи, са само бледо копие на тази свръх елитна част. Чърчил споделя в мемоарите си, че се боял, че Гьоринг разполага с 5 или 6 подобни дивизии. За радост на британците 7-ма въздушна е била единствената. Иначе историята днес би била по-различна. Но това е пък безразлично за хилядите смели парашутисти, загинали разбира се със слава, но без всякаква необходимост в една от най-кървавите и най-"футуристични", бих добавил, военни акции през изминалия век.

Албена-София
Август 2005