1.9.05

Подполковник Фридрих Август Фрейхер фон дер Хейдте



617 носител на Дъбовите листа към Железния кръст

Роден:30-ти март 1907, в Мюнхен

Починал: 7-ми юли 1994

Може би един от най-интересните парашутни командири на Германия през Втората световна война, командвал в Крит, Африка, Русия, Нормандия, Холандия и Ардените.

През април 1925 година постъпва като кадет първо в 19 пехотен, а после в 18 кавалерийски.

През 1927 година постъпва като студент по право в Университета в Инсбрук, а после по външни отношения в Берлин. През 1934 година е обвинен в сбиване с нацисти и постъппва за да се спаси от гестапо в 15 кавалерийски полк. Произведен в лейтанант, формира бронеизтребителна рота в частта си. В 1938-39 година слуша лекции в Генералщабната академия и се завръща в частта си при започването на войната.

През 1940 година е I-ви офицер в щаба на 246 пехотна дивизия, получава два железни кръста в кампанията на Запад. На 1 август постъпва в Луфтвафе, като командир на парашутна бронеизтребителна рота в 3-ти парашутно-стрелкови полк. На 25 октомври 1940 е произведен капитан и на 10 декември получава командването на първи батальон на същия полк .

За Критската операция фон дер Хейдте получава Рицарски кръст на 9 юни 1941 г. През септември батальонът му, заедно с трети преносим щурмови батальон е прехвърлен край ленинград, в състава на 18-та армия. Капитанът е ранен от шрапнел. Батальонът претърпява значителни загуби и през януари 1942 е преименуван на 2-ри батальон Льор.

През юли частта е прехвърлена в Африка, като част от бригадата на генерал майор Херман Бернхард Рамке. Батальонът е подчинен на италианската дивизия "Болоня". Майор фон дер Хейдте се присъединява към него след отстъплението от Ел Аламейн, но не стига до тунис, тъй като се разболява от дезинтерия.

През пролетта на 1943 хейдте е назначен за I-ви офицер в щаба на 2-ра парашутна дивизия в Бретан. Дивизията е прехвърлена край Рим, където разоръжава италианците през септември. При атака срещу остров Елба, самолетът на фон дер Хейдте катастрофира и той е сериозно ранен отново. Лежи в болница четири месеца.

В началото на 44-та получава командването на 6 парашутно-стрелкови полк край Париж. За 6-ти юли са предвидени маневри на полка в Бретан. Десантът на съюзниците сварва парашутистите в разположението на 84-ти корпус. фон дер Хейдте се укрепява в град St Comb du Mont и го отбранява от американските десантчици. След едномесечна съпротива, полкът му се изтегля към St Lo, а после е сред обкръжените при Фалез. Загубите са големи, така че парашутистите са изтеглени през септември на преподготовка и допълване в Германия. Почивката трае около месец след, което 6-ти парашутен е прехвърлен на белгийско-холандската граница и включен в състава на Първа парашутна армия. Отбранителните действия продължават до декември с променлив успех.

През декември фон дер Хейдте е назначен командир на специална бойна група с неговото име, състояща се от 5 роти парашутисти, една от които с тежко въоръжение, сигнален и пионерен взвод, за да отворят пътя към малмеди в рамките на Арденската офанзива. Операцията е наречена Щьосер и е последния германски оперативен парашутен десант във Втората световна война. През нощта на 16 срещу 17 декември 100 Юнкерса стоварват в широк район десантчиците с руски парашути. Десанта не успява да постигне целите си, Хейдте разделя парашутистите си, които на групи от по 3-4 опитват да достигнат позициите на 6 танкова армия, която така и не успява да пробие толкова на запад. Фон дер Хейдте е пленен на 24 декември. Срещу него са повдигнати обвинения за военни престъпления, но не са доказани. Освободен е от военнопленически лагер през 1947 година. След войната се занимава с икономика, макар че е произведен в генерал майор от запаса.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home